Hyvissä ajoin:

*Suunnittele mitä aiot valmistaa jouluksi. Älä tee turhan laajaa listaa, useimmiten vähempikin riittää. Lähes kaikki joulun leivonnaiset voit tehdä ilman aattopäivien hosumisia pakastimeen. Hedelmäiset joulukakut vain parantavat makuaan säilytyksessä. Pullat, leivät ja sämpylät säilyvät pakkasessa tuoreen veroisina puolikin vuotta. Jos perheessä on suurta menekkiä pikkuleivillä, ne kannattaa pakata läpinäkymättömään rasiaan ja kirjoittaa päälle esim. kaalilaatikkoa! Jos haluat tuoda joulutortut uunituoreina pöytään, voit leipoa ne voitelua vaille valmiiksi pakastimeen. Eli anna torttujen jäätyä tarjottimella ja pakkaa vasta jäisinä. Anna torttujen sulaa hetki huoneenlämmössä ennen voitelua ja paistamista.

* Peruna-, porkkana- ja lanttulaatikotkin voit kokata lähes paistamista vajaiksi pakastimeen. Lisää esim. lanttulaatikkopohjaan kerma ja munat vasta ennen uuniinpanoa. Marinoidut ja mausteiset sillit ja silakat suorastaan vaativat muutamia päiviä maustuakseen. Rosolliainekset voit kypsentää ja pilkkoa jo aatonaattona, mutta ainekset kannattaa sekoittaa keskenään vasta vähän ennen tarjoilua. Jäädyke on juhlava jälkiruoka ja sen voi tehdä pakastimeen vaikka viikkoa ennen. Kumoamisen jännittämisestäkin säästyt, kun kastat jäädykevuoan hetkeksi kuumaan veteen, kumoat tarjoiluvadille ja panet pakastimeen odottamaan. Tarjoiluvalmis jäädyke pehmenee syöntikuntoon, kun otat sen pakastimesta huoneenlämpöön ateriaa aloittaessanne.

* Glögipohjankin voi keittää valmiiksi jo päivää ennen, kuumentaa ja halutessa terästää vasta ennen tarjoilua

* Muistathan, että mikrosi on näppärä sulattaja, pehmittäjä, lämmittäjä ja tuoreuttaja

Kevennystä ja piristystä

* Joulupöydän raskautta keventävät erilaiset salaatit. Jos mahdollista, kastikkeet kannattaa tarjota erikseen. Salaatit pysyvät näin pitempään tarjoilukunnossa. Jos joulun juhlijat eivät välitä laatikoista, kokeile tarjota keveämpiä kasvissoseita, jotka sulavat vatsassakin helpommin kuin pitkään hautuneet laatikot. Esim. lantun ja porkkanan sekoituksesta saat maukkaan lisäkkeen. Keitä juurekset, soseuta ja mausta yrteillä.

* Muistathan kaivaa esille erikoissäilykkeesi. Jos sinulla sattuu olemaan säilykettä ylimääräinen purkillinen, kietaise se sellofaaniin ja anna se lahjaksi ystävälle.

1843707.jpg